Rijsmiddelen | 't Kappertje Delicatessen

Rijsmiddelen

Geschreven door Carina van der Hoek op 10-jun-2015
Rijsmiddelen

Regelmatig krijg ik de vraag van klanten, wat is het nou eigenlijk? en wat is het verschil? In dit blog leg ik het kort uit.

Wat is baking soda?

Baking soda, baksoda, natriumbicarbonaat, zuiveringszout: allemaal hetzelfde. Je gebruikt baking soda om je baksels beter te laten rijzen. Baking soda heeft een sterkere werking dan bakpoeder. Wanneer baking soda in aanraking komt met zuren, zoals karnemelk, azijn, citroensap, cacao of yoghurt, ontstaan er kleine gasbelletjes die je baksel luchtig maken. Gebruik baking soda daarom alleen wanneer er een zuur of zuurhoudend ingrediënt in je baksel zit, anders heb je kans op een vieze nasmaak en slechte werking. Baking soda vind je vaak bij de apotheker, drogisterij of de toko.
  • Eén theelepel baking soda vervang je voor 2,5 theelepel bakpoeder of wijnsteenbakpoeder

Wat is bakpoeder?

Bakpoeder is een mengsel van natriumbicarbonaat (baking soda), een zuur (wijnsteenzuur/citroenzuur) en een stabilisator (zetmeel zoals maizena) en heeft om die reden een minder sterke werking dan baking soda. Bakpoeder is een volledig voor jou in elkaar gezet rijsmiddel. Dit betekent dat alles al aan het rijsmiddel is toegevoegd: zout, zuur en een stabilisator. Om die reden hoeft er geen zuur of zuurhoudend ingrediënt in je baksel te zitten. Wanneer je wel een zuur ingrediënt aan je baksel toevoegt kun je beter baking soda gebruiken. Doordat bakpoeder minder sterk is dan baking soda, zul je andere verhoudingen moeten gebruiken wanneer je het voor baking soda wil vervangen. Bakpoeder vind je gewoon op de bakafdeling in de supermarkt.

  • Eén theelepel bakpoeder vervang je voor 1/3 theelepel baking soda
  • Zelf bakpoeder maken? Mix dan twee delen wijnsteenzuur met één deel baking soda en één deel maizena.

Wat is wijnsteenpoeder?

Wijnsteenbakpoeder is samengesteld uit natriumbicarbonaat (baking soda) en wijnsteen. Het verschil zit ‘m in het wijnsteen dat gebruikt wordt voor wijnsteenbakpoeder, terwijl wijnsteenzuur wordt gebruikt voor ‘gewoon’ bakpoeder. Wijnsteen is een kaliumzout van wijnsteenzuur en wordt ook wel cream of tartar of crème de tartar genoemd. Je gebruikt wijnsteen om je opgeklopte eiwitten voor meringue te stabiliseren of om te voorkomen dat je suikersiroop kristalliseert. De wijnsteen in het wijnsteenbakpoeder reageert op de baking soda, waardoor je geen zuur hoeft toe te voegen aan je baksel. Wijnsteenbakpoeder wordt verkocht bij de meeste natuurwinkels, maar kun je ook in sommige toko’s vinden.

  • Eén theelepel wijnsteenbakpoeder vervang je voor 1/3 theelepel baking soda
  • Zelf wijnsteenbakpoeder maken? Mix 1 theelepel baking soda, met 2 theelepels cream of tartar (wijnsteen).

Het verschil tussen bakpoeder, baking soda en wijnsteenpoeder

Bakpoeder is een mildere variant van baking soda en wordt gebruikt in recepten waar je geen zure ingrediënten aan toevoegt. Baking soda gebruik je enkel in combinatie met een zuur ingrediënt, maar let op dat je niet dezelfde verhoudingen gebruikt als bij bakpoeder, want de werking van baking soda is veel sterker. Wijnsteenbakpoeder is vergelijkbaar met bakpoeder omdat het ook een milder rijsmiddel is dan baking soda en je bij gebruik hiervan geen zuur aan je baksel hoeft toe te voegen. Veel mensen geven de voorkeur aan wijnsteenbakpoeder, omdat dit door zijn samenstelling een natuurlijker soort bakpoeder zou zijn.

Deel dit artikel:

Reageer op dit artikel: